Telefon: +36 70 6281522 | Email: unityjoga@gmail.com

Felhasználó:

Unity Jóga és Egészségcenter
2016.
03.23.

Jó kifogás sose’ rossz! – 7 „okos” érv a jógázás ellen

jogazas

Mindig is szeretted volna kipróbálni a jógát, de saját magad akadálya voltál… eddig?

El sem hiszitek, mennyire találékony tud lenni az emberi elme, ha azt kell megmagyarázni, hogy mit miért nem csinálnak? A jógával, és bármilyen sporttal kapcsolatban két lehetőség van: vagy csinálod, vagy nem. Ha csinálod, jó! Ha nem csinálod, két lehetőség van: vagy akarod, vagy nem. Ha akarod, csináld! Ha nem csinálod, ne keress kifogást, csak mondd meg, hogy nem akarod és kész.  🙂

Ezekkel a kreatív kifogásokkal találkoztam az elmúlt pár évben:

  1. Olyan elképesztően kötött vagyok, hogy a jóga nem nekem való! Ez a legviccesebb kifogások egyike. Ez kábé olyan, mintha azt mondanád: nem eszem, mert túl éhes vagyok. Ha nem vagy hajlékony, akkor a jóga rugalmasabbá tesz, testileg és lelkileg egyaránt, tehát, pont, hogy neked találták ki!
  2. Nincs időm… Ez egy elég gyakori érv szokott lenni. Utálni fogod, amit most mondok, de ha van időd facebookozni, jógázni is van. J Nem kell rögtön azzal kezdeni, hogy minden nap gyakorolsz, eleinte indíts heti 1-2 alkalommal, aztán majd meglátod…
  3. Fáradt vagyok! Na igen, az egész napi munka után nehéz rávenni magad a mozgásra, ezt elismerem. A reggeli korán kelésről meg ne is beszéljünk! Ha viszont egyszer erőt veszel magadon, látni fogod, hogy a jóga hatásra elmúlik a fáradtság, és a napod is jobban indul. Nem is fogod érteni, miért nem csináltad eddig?
  4. Kövér vagyok! Ezt leginkább a „nem vagyok hajlékony”-hoz hasonítanám . Ha kövérnek érzed magad, és fogyni szeretnél, a jógánál nem is találhatsz jobb elfoglaltságot magadnak. Nem terheli az ízületeket és a gerincet, beindítja az anyagcserét, méregtelenít.
  5. Nem tudok meditálni! Meditálni nagyon kevesen tudnak igazán. A közhiedelemmel ellentétben a meditáció nem annyi, hogy mozdulatlanul ülsz lótuszülésben, és kész. A meditáció pont, hogy a belső folyamatok kordában tartása, az elme szabályozása, ami csak hosszú évek gyakorlása után lehetséges. Mozdulatlanul ülni úgy, hogy közben a fejedben káosz van, nagyjából azt eredményezi, hogy elzsibbad a lábad, de kvázi semmi értelme. Egy kezdő jógaóra nem ezzel indul, kezdetben elég, ha koncentrálni tudsz a gyakorlatok helyes kivitelezésére.
  6. Akkor most hagyjam abba a futást? Nem kell… A jóga bártan gyakorolható más sportokkal kiegészítve, sőt, a futóknak kimondottan ajánlott! Az izmok nyújtása, gerinc rugalmasan tartása, légzés szabályozása, ellensúlyozza a futás kedvezőtlen hatásait, és jobb teljesítményre is leszel képes.
  7. Nem vagyok vallásos. Nem baj! A jóga nem köthető semmilyen valláshoz, az oktató nem fogja rögtön ráderőltetni a buddhizmust, hinduizmust, és egyáltalán semmit sem. Úgy gondolom, hogy ha a jóga filozófiai háttere egyáltalán nem érdekel, akkor is kezdd el, a mozgás öröme miatt. Az sem baj, ha eszel húst J

Kapcsolat

Cím: 1111 Budapest, Bercsényi utca 5.
Telefon: +36 70 6281522
E-mail: unityjoga@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/unityjogacenter/