Telefon: +36 70 6281522 | Email: unityjoga@gmail.com

Felhasználó:

Unity Jóga és Egészségcenter
2016.
05.04.

Gyerekjóga oktatónak lenni nem kis kihívásokkal jár…

gyerekjoga-oktato

Nem is a gyerekekkel kapcsolatban merül fel a legtöbb kérdés a fejemben, hanem általában a szülőkkel, akik hozzák az órára csemetéjüket…

Esetleg kíváncsiságból, vagy ellenőrzési kényszerből be is ülnek a foglalkozásra, hogy végignézzék “mit is művelek a szemük fényével”. Volt már olyan hozzászólás is, hogy “a jóga az ördög műve, nem hozom a gyereket többet!” Természetesen szíve joga mindenkinek eldönteni, milyen különórára járatja a gyerekét, de feltételezem, a szülő nem volt még jógázni, hiszen akkor tudná, hogy milyen pozitív hatásai vannak… annak ellenére, hogy az “ördög műve” vagy sem. 🙂

A dilemmám továbbá, hogy mikor hagyom, hogy bent legyenek a teremben és hallom, hogy rendszabályozza a gyerkőcöt, aki eleve úgy indul neki egy gyakorlatnak, hogy ’úgysem fog menni’, hogy tegyen az ember igazságot?

1. Kedvesen megkérjem a szülőt, hogy fáradjon ki az óráról, mert a gyerekek nem tudnak koncentrálni?

2. Hagyom, hogy maradjon és a gyereket akkor is szabályokkal kösse gúzsba, mikor lenne egy szusszanásnyi 45 perce?

A gyerekek mind-mind különbözőek, mint ahogy a felnőttek is. Ez a gondolatmenet hasonló, mint az edzésterv kérdésköre, mindenkinek személyre szabottan szükséges csinálni, hiszen nincs két ugyanolyan ember, azonos adottságokkal. Természetesen mindenki maga választja meg, hogy egy általános órára megy el, vagy edzéstervet készíttet  a saját testének megfelelően.

Mikor gimnazista voltam, volt egy olyan mentorom, akinek az volt a nevelési technikája, hogy minden hibámnál a földbe döngölt verbálisan. Van az a típusú gyerek, aki ilyenkor felszívja magát, és véghez viszi a feladatot … na de, nem én! 🙂  Miután pár hónap múlva már igencsak nullának éreztem magam bármihez kezdtem hozzá,  a mentorváltás segített…. Az új mentoromnak a motivációs technikája volt igazán hatékony. Mikor hibáztam, lelkesített, hiszen mindenkinek lehet rossz napja. Hitt bennem mikor újra nekiveselkedtem a teendőnek. Kimagasló eredményeket sikerült ezzel a  támogatással elérnem!

Ebben a módszerben hiszek én is, még ha egy-egy gyereknél hatékonyabb lehet a “lehúzás pedagógiája” 🙂 Hiszem, hogy pozitív megerősítéssel, és szeretettel, hosszútávon bármelyik gyerek jobban ösztönözhető!

Szentgyörgyi Hanna, gyerekjóga oktató

Kapcsolat

Cím: 1111 Budapest, Bercsényi utca 5.
Telefon: +36 70 6281522
E-mail: unityjoga@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/unityjogacenter/