Telefon: +36 70 6281522 | Email: unityjoga@gmail.com

Felhasználó:

Unity Jóga és Egészségcenter
2016.
11.10.

Nyugodj meg, attól megnyugszol! :) – 7 tipp, amit ne csinálj, ha nem akarsz idegbajt kapni az év vége előtt

stressz1. Ne rágódj olyan dolgokon, amelyekre nincs ráhatásod!
„Istenem, adj lelki békét, annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.”

Ez egy nagyon hasznos tanács! Nem is gondolnád, mennyi idegeskedéstől szabadulsz meg
ha képes vagy különbséget tenni a kettő között! Vannak olyan parák, amikről már rögtön tudjuk, hogy fölöslegesek, pl. az időjárás, a dugó, vagy az idő múlása, mégis napi szinten okoznak kellemetlen perceket. Mosolyogj, ha esik az eső, mert ha nem mosolyogsz, akkor is esik  Mielőtt felhúznád magad, állj meg egy pillanatra, és gondolkozz el, érdemes? Ha olyan dologról van szó, amit nyilvánvalóan nem tudsz befolyásolni, akkor törődj bele. Ha észreveszed, hogy tudsz rajta változtatni, akkor hajrá!

2. Ne mindig másokban keresd a hibát!
Sokkal inkább előre visz, ha először (az első pontból kiindulva) megpróbálsz magadba nézni, és megfigyelni, mit tudnál TE másképp csinálni. Ha folyamatosan a másikat szapulod, az nyilvánvalóan nem megoldás, mert attól megváltozni nem fog, viszont felesleges stresszt okozol magadnak. Azon is gondolkozz el: ha mindenki szembe jön veled az autópályán, akkor valószínűleg Te mész rossz irányba.  Lehet, hogy egyszerűen az a megoldás, hogy nagy ívben elkerülöd az adott embert, és máris megszabadultál egy stressz forrástól.

3. Ne veszítsd el a jelenléted!
Sokszor elkövetem azt a hibát – és szerintem nem én vagyok az egyetlen – hogy fejben már a következő feladaton agyalok, ahol elvileg tartanom kéne. Ennek általában az az eredménye, hogy elrontom azt is, amit egyébként nem szoktam, és kábé dupla annyi ideig tart a művelet befejezése. A múlton rágódni szintén fölösleges, mivel már úgysem tudsz rajta változtatni, tanulás szintjén viszont érdekes lehet! Ha a jelenre koncentrálsz, nem fáradsz el annyira, mivel rengeteg energiát visz el a múltban és a jövőben való kalandozás.

4. Ne foglalkozz azzal, hogy mit gondolnak mások!

Mindenkinek nem fogsz tudni megfelelni, ezt most mondom, és talán ezzel nem árulok el nagy titkot!  Amikor elkezdtem jógát tanítani, minden óra végén megkérdeztem, hogy tetszett, és kinek, milyen javaslata lenne. Egyszer valaki megjegyezte, hogy neki egy kicsit lájtos volt az óra. Teljesen kiborultam, és megkérdeztem, hogy ki érzi még így? A csoport fele feltette a kezét. Oké, mondom és kinek volt túl nehéz? A csoport másik fele szerint túl nehéz volt. Na, én akkor húztam egy vonalat. A legjobb tudásom szerint állítom össze a órákat, olyan nehézségi fokot lövök be, ami a csoport nagy részének megfelel.
Tehát, ha Te kihozod magadból a maximumot, és szigorú mércével mérve sem tudnád jobban csinálni, akkor onnantól kezdve már nem a Te felelősséged, hogy ez kinek felel meg, és kinek nem. Ha valakinek problémája van veled, az az övé, és nem a tiéd

5. Na hagyd, hogy elsodorjanak a negatív gondolatok!
Ha azon kapod magad, hogy már megint aggódsz valamin, akkor fogalmazd meg magadban, pontosan miről is van szó. Majd, ha kimondtad, vagy leírtad magadnak azt a dolgot, akkor állítsd az ellenkezőjét. Sokszor előfordul az is, hogy kimondva már nem is tűnik olyan szörnyűnek, sőt egyenesen nevetségessé válik, ami addig hatalmas tragédiának tűnt. Mindenesetre változtasd pozitívvá a gondolatot. pl: Mi lesz, ha nem találok Józsikának ajándékot?! Pozitív: Szuper ajándékot találok Józsikának, ami hasznos, és aminek nagyon örül!

6. Ne felejts el lélegezni!
Nem is gondolnád, mekkora szerepe van a légzésnek a mindennapi életedben! Itt nem csak az oxigén felvételre gondolok, a légzéssel szabályozható az agyműködés is! Ez itt nem egy tudományos értekezés, tehát nem megyek bele a különféle légzőgyakorlatok részletezésébe, erre remek tanfolyamok vannak, profi tanárokkal. Egy na
gyon egyszerű gyakorlatot szeretnék csak megemlíteni, amit mindenki biztonsággal el tud végezni: figyeld meg a légzésed! Ha úgy érzed, szétrobbant az ideg, állj meg egy pillanatra! A légzésed valószínűleg kapkodóvá és felületessé vált. Kezdd el tudatosan lassítani, próbáld minél hosszabban elnyújtani a belégzést, és ne felejts el kilélegezni sem! Pár perc után észre fogod venni, hogy megnyugszol, mivel a légzés lassítása mentálisan is visszahat.

7. Ne hagyd el magad!
A testtartás, az egy másik érdekes dolog, amiről hosszan lehetne beszélni, de itt most nincs helye, a ké
rdéseidet egy jógaórán, vagy masszázson felteheted.
Figyeld meg: ha ideges, feszült vagy, akkor valószínűleg megfeszíted az izmaidat, a vállaidat felhúzod a
füledhez, úgy, hogy már szinte eltűnik a nyakad 🙂 Ennek vannak különböző fokozatai. Ha sokat ülsz a számítógép előtt, a vállaid előre esnek, ezzel akadályozod a légzésed, ami tovább fokozza a rossz közérzeted. Rosszabb esetben a kettő kombinációját produkálod. A megoldás nagyon egyszerű, nyújtózz ki, nyisd a mellkasod, húzd hátra a vállaid, és tudatosan lazítsd az izmokat. Kombinálhatod a légzéssel: képzeld el, hogy minden belégzéssel nyitod a mellkasod, és minden kilégzéssel elengeded a feszültséget a testedből. Ezt nyugodtan csinálhatod bármikor, amikor úgy érzed, csodákra képes! 🙂

+1. Ne akarj erődön felül teljesíteni!

Ér elfáradni, és beismerni, hogy ez már sok! Ha úgy érzed, kimerültél, pihenj! Nincs olyan munka, f
eladat, ami ne várna meg, hiába nagy a nyomás! Ne várd meg, hogy a tested drasztikusan hívja fel magára a figyelmet, mondjuk egy olyan betegség formájában, ami fekvésre kényszerít. Ráadásul a teljesítmény is csökken a kimerültség hatására, és csak hibázni fogsz! Ha úgy érzed, nem bírod tovább, gyere el egy jógaórára, vagy masszásra! Fel fogsz töltődni, mint egy lemerült akksi, és ki fogod bírni az év végi szabiig!

Ha részletesebben hallanál a témáról, gyakorlatokkal egybekötve, ajánlom a következő workshopot:

https://www.facebook.com/events/993808600746202/

 

Kapcsolat

Cím: 1111 Budapest, Bercsényi utca 5.
Telefon: +36 70 6281522
E-mail: unityjoga@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/unityjogacenter/